Pogosta vprašanja

1.  Kaj je glavna prednost pri izbiri PVC?

PVC je trajen material, ki ne potrebuje vzdrževanja. Če je kvaliteta PVC osnovnega materiala ustrezna, pri Novoform nudimo 10 let garancije na površino, ki bo kljubovala vsem vremenskim pogojem in se pri tem ne bo spremenila. Pri izbiri plastičnih gradbenih elementov pa bodite pozorni na vrste in kvalitete znotraj enake vrste plastike. Vedite, da je plastičnih materialov 1000 in več vrst in vsi proizvajalci enakih proizvodov se morajo strateško odločiti, katero kvaliteto in s tem cenovni razred bodo prodajali. Kako boste ločili “seme od plevela” smo vam pripravili nekaj informacij v nadaljevanju.

2.  Katere oblike letvic lahko izbirate pri Novoform ograjnem sistemu?

Lahko zbirate med tremi oblikami oblikovanih letvic (Rustik 140x32x910mm, Venecija 70x150x910mm, Barok 130x70x850 mm) in dvema oblikama ravnih letvic širine 120 ali 50 mm debeline 23 mm in dolžine po naročilu max.dolžina 4,5 ali 5 m. Standardne barva je bela , barne izvedbe pa so dobavljive v izvedbi Novoform Klasik z lesnim kompozitom-WPC  v barvi zlatega hrasta, barvi bukve in betonsko siva.

3.  Kako se ločijo Novoform plastične letvice od ostalih ponudnikov?

Novoform letvice so izdelane iz  plastičnih granulatov največjih svetovnih proizvajalcev in najvišjega cenovnega razreda in garantirane visoke kvalitete za zunanjo uporabo.

Za izdelavo oblikovanih letvic uporabljamo plastičen material ASA (kompozit akrila), ki se uporablja za boljše panele vhodnih vrat in strešno kritino, zaradi boljše trdnosti letvice in boljšega pritrjevanja letvic pa je vsaka letvica ojačana s pocinkanim CD profilom.

Za izdelavo ograjnega sistema Klasik uporabljamo dodatek lesnega kompozita WPC ki omogoča izgled lesa in bolje prenaša segrevanje površine, ki je pri temnejših barvah problematično.

4.  Kakšna je razlika med manj in visoko kvalitetnim PVC materialom?

Kvaliteten PVC mora vsebovati predvsem dodatke za UV stabilnost (Tio2), da ne rumeni, oziroma spreminja barve in dodatke za žilavost, da tudi toča ne pride letvicam do živega.Te dodatke vsebujejo le cenovno najvišji nivo osnovnega materiala- granulata, zato jih večina proizvajalcev ne uporablja. Slabše PVC materiale boste našli uporabljene v roletah, ki zbledijo po dveh letih, vrtnem pohištvu, ki bledi in se lomi že po eni sezoni uporabe. Tudi konkurenčni proizvajalci ograjnih letvic v Sloveniji z uporabo slabšega PVC – ja lažje konkurirajo z nizkimi cenami na trgu.

Na pogled boste ločili kvaliteten material že po izgledu površine. Stekleno gladka površina zagotavlja, da se na površini ne bo nabirala plesen, ne bo se izločala kreda (bel prah) in material bo ostal žilav (upogljiv) celo življenjsko dobo 50 let in več.

Pri proizvajalcu zaprosite za tehnični list osnovnega materiala in bodite pozorni na uporabo- Aplications : WINDOW PROFILES  WITH GLOSS FINISCH ( profili za okna s sijajno površino). Dejstvo je, da proizvod iz slabega PVC-ja ne bo mogel dobiti sjajne površine.

5.  Ali je PVC res dovolj trden za zimske in poletne vplive?

Eden od najbolj pomembnih sestavin v naših PVC-jih so modifikatorji, ki izboljšajo lastnosti materiala. Dodatno trdnost profilov pridobimo s konstrukcijskimi ojačitvami profila, za kvalitetno kljubovanje vsem zananjim vplivom pa je potrebno še upoštevanje navodil za montažo in uporabiti  ojačitve z jeklenimi cevmi ali plastičnimi pritrdilnimi distančniki (predvsem pri horizontalnem načinu montaže PVC letvic). Ima pa PVC letvica specifično lastnost elastičnosti, ki nam pri udarcu letvice omogoči, da se letvica povrne v prvotno stanje brez poškodbe. Ta elastičnost nam zmanjšuje občutek trdnosti, ker je letvica do neke mere upogljiva.

6.  Iz česa je izdelan PVC?

Surova nafta, naravni plin in Sol so glavne surovine, uporabljene pri proizvodnji Poly Vinyl Chloride (PVC).

7.  Ali PVC letvica napoka, se krivi in se zvija na soncu in v mrazu?

Pri uporabi slabših PVC materialov se pojavljajo ti defekti zaradi temperaturno slabe obstojnosti, zaradi premajhne žilavosti PVC materiala (v osnovni izvedbi je PVC material krhek), zato jih v našem podjetju ne uporabljamo in dajemo velik poudarek na optimalnemu načinu montaže in navodilom za montažo, da pride kvaliteten material res do izraza, saj bodo kupci le tako znali ceniti naše kvalitetnejše vgrajene materiale tudi po več deset letih.

8. Zakaj je letvica za ograjo votla?

Na trgu obstajajo tudi polne PVC letvice za ograjo. Vendar neizogibno dejstvo pri izdelavi letvice je, da na ceno letvice v največji meri vpliva teža porabljenega materiala. Pri polni letvici je potrebno ločiti dva tipa polnih letvic:

 • Polna letvica iz ekspandiranega PVC-ja
 • Polna letvica iz kompaktnega PVC-ja ali WPC-ja

V primeru ekspandiranega PVC-ja je težava v tem, da se v fazi izdelave letvice v osnovni material granulat doda ekspandirno sredstvo, ki zmanjša gostoto in s tem se zmanjša teža potrebnega materiala. Je pa dejstvo, da s tem pade trdnost letvice, kar vpliva na slabo pritjevanje in še ena slabost: na čelu, kjer se letvica reže na dolžino se pojavi hidroskopičen material, ki pije vodo in omogoča rast plesni.

Polne letvice iz kompaktnega materiala PVC  ali WPCso cenovno občutno  dražje od prekatne izvedbe. Še vseeno pa so zaradi potratnosti z materialom izvedene kot kompozit (površina boljši material, osnova slabši material, ali pa vsebujejo lesene delce), ki se pri odrezu na čelu letvice pokaže kot defekt, ki ga je težko sanirati. Prav tako pa tudi s polnim prerezom ne pridobimo na trdnosti letvice toliko, kot če dodamo v prekatno varianto jekleno ojačitev.

Prekatna izvedba letvic zahteva zaključevanje čela s pokrovčki, ki so dodatni strošek in obstaja možnost, da odpadejo. Pri našem načinu montaže pokrovčkov imamo izveden mehansko prekrivanje pokrovčka čez letvico 3mm, da skrijemo s pokrovčkom odrez letvice in dodatno mehanski dvokratni klik za trdno natikanje pokrovčka. Za popolno trdnost pa pokrovček še zalepimo s sekundnim lepilom.

Prekatna izvedba letvice pa omogoča, da so izdelane ojačitve, tam kjer jih potrebujemo,  elegantno lahko povečamo trdnosti letvice z dodajanjem ene ali dveh cevi 20×20 mm ali plastičnega vložka v predviden prekat v notranjosti, kar lahko izkoristimo predvsem pri uporabi letvice za vrtno klop ali vrtno mizo.

9.  Bo PVC letvica plesnila in trohnela in zakaj je potrebno površino na ograji čistiti?

PVC ni organski material, zato plesen ne bo nastala na materialu, ampak na umazaniji, ki se bo nabrala na površini. Vsi naši profili imajo visok sijaj, gladko neporozno površino, da se zelo težko nabira umazanija in posledično raste plesen. Prav tako modifikator (Ti02) preprečuje rast plesni.

10.  Se PVC površina lahko barva?

Vsi naši izdelki so namenjeni, da ohranijo svoje lepoto in dober izgled skozi vso njihovo življenjsko dobo. Edini razlog za uporabo barv na naše proizvode pa bi bili, da  želite spremenite barvo izdelka. Čeprav vam ne priporočamo, da se barvanja lotite sami, ampak jih raje pobarvamo v našem podjetju, ker potrebuje PVC posebne barve in poseben postopek barvanja.

11.  Kako stroške PVC ograje primerjati s stroški lesene ograje?

Začetna cena PVC je podobna začetnemu strošku lesene ograje, toda ko so vsi različni stroškovni dejavniki upoštevani v času trajanja vaše ograje, (PVC) postane resnično ohranjevalnik denarja in se vam nekaj dražja investicija povrne v treh letih.  Dejavniki, ki bi uničili leseno ograjo v 10-20 letih, letni stroški vzdrževanja (delo, barva, zamenjava ograje, itd), in vplivi na okolje zaradi arzena iz obdelanega lesa ali strupene kemikalije, potrebne za vzdrževanje lesa ograja kažejo, da les resnično ni na koncu tako stroškovno učinkovit in ekološko neoporečen.

PVC Les
Pričakovana življenjska doba 50 + let 5-15 let
Vzdrževanje Da Ne
Odporen na spreminjanje površine (trske) Da Ne
Odporen na razpadanje Da Ne
Odporen na rast plesni Da Ne
Prosti škodljivih kemikalij
(Arsenic, Lead, Creosote) (Arzen, svinec, kreozot)
Da Ne
Potrebuje barvanje Nikoli Da
Obstojnost barv Da Ne

12.  Bo PVC bela površina porumenela?

Za našo kvaliteto PVC belih ograj garantiramo na podlagi uporabljenega PVC materiala 15 let, da površina ne bo porumenela.

13.  Kakšen je vpliv PVC-ja na okolje?

PVC izdelki so varni in nestrupeni.  Pri razgradnji ne povzročajo vnos  škodljivih kemikalij v tla in ne zahtevajo strupene kemikalije (barve, razredčila za barve), za redno vzdrževanje kot ga potrebuje les. Ne smemo pa ga zažigati, ker se pri gorjenju sprošča nevarni plini.

Zaradi izjemno dolge življenjske dobe PVC privarčujemo večkratnik količine lesa, ki je potreben za izdelavo ograje iz lesa. V primeru, da je PVC ograja odslužena, jo lahko 100% recikliramo v manj zahtevne druge izdelke.

14.  Lahko PVC letvico zlomimo?

Letvica se ne bo zlomila, ampak upognila zaradi dodatkov – modifikatorjev. Pri velikem upogibanju se bo poškodoval vijačni spoj, ki pa ga lahko popravimo z dodajanjem vijaka iz zadnje strani, kar se na površini letvice ne opazi.

15.  Ali lahko naštejete nekaj primerov iz PVC, ki ne vsebujejo modifikatorjev, UV stabilizatorjev ali Ti02?

Vrtni temno zeleni stol, ki postane zelo zbledele svetlo zelene barve, mehak in povešen s polomljenimi nogami po letu ali dveh, je zelo dober primer izdelka, PVC, ki je narejen “bolj cenovno”.

16.  Kako je z izbiro barv pri PVC letvicah?

Bela barva je standardna barva in je najbolj UV  obstojna, ker je UV dodatek bele barve. Ostale temnejše barve imajo slabšo UV obstojnost barv, zato veljajo za temnejše barve krajši roki garancije.

Da smo prilagodljivi v barvah, se poslužujemo naknadnemu barvanju profilov z barvami za plastiko, ki so kvalitetno trenutno bolj obstojni v nekaterih barvnih odtenkih kot barva v osnovnem materialu. Naknadno barvanje pa predstavlja dodatne stroške, ki podražijo PVC letvice za 40%.

17.  Se boljše kakovosti PVC uporablja le za namen PVC ograje?

Ne. Visoko kakovostni PVC z dodatki je bil uporabljen zadnjih tridesetih letih za izdelavo oken, kritin, fasadnih elementov in zelo dolg seznam drugih proizvodov.

18.  Kaj lahko zares pričakujete od PVC ograje?

Ob čiščenju plastičnih elementov in pravilni montaži, si lahko nadejate dolgo življensko dobo brez vzdrževanja. Vsako poletje, se boste v času dopustov lahko oddahnili, ker vam ne bo potrebno barvati ograje.

19.  Za katere končne proizvode še lahko uporabite PVC Letvico Novoform Klasik?

Novoform Klasik letvica ima precej različnih izvedb v osnovi pa razlikujemo ograjno in fasadno letvico. Fasadna letvica ima na eni strani predelan vzdolžni spojni rob v utor, v katerega s preklopom spajamo sosednje letvice. V utor pa pritrjujemo letvico, da je pritrjevanje nevidno. Zelo podoben sistem kot lesene letvice z utorom.

Iz ograjne letvice lahko izdelamo še:

 • premična polkna,
 • vrtne klopi (ojačamo prekate z jekleno cevjo 20×20),
 • vrtne mize,
 • vrtne stole,
 • korita za rože,
 • itd

Iz fasadne letvice lahko izdelamo:

 • polnila za zunanaja vrata,
 • obloge fasad,
 • napuščev,
 • vrtne hišice za otroke,
 • itd

20.  Ali izgled površine ni preveč “plastičen”?

V ta namen smo se v podjetju Novoform potrudili, da smo z dodajanjem WPC – lesnega kompozita dosegli površino, ki je dejansko podobna leseni s strukturo in barvnimi nijansami.